Progressive Web Apps: dit moet je erover weten

Misschien heb je er al eens van gehoord, een Progressive Web App. Een website met de functies van een app. Interessant, maar wat is het precies? En wordt dit de nieuwe standaard die we massaal gaan gebruiken? Rick vertelt het ons.

Wat is een Progressive Web App?
Een Progressive Web Application (PWA) is een website, maar dan met functies zoals je die kent van apps uit de App Store en Google Play. Denk aan functies als het zenden van notificaties en offline gebruik. Een PWA start je vanuit je internet browser, want het is een website. Vervolgens kun je een icoontje installeren op je homescreen van je telefoon.

Een ‘normale’ app (ook wel ‘native app’ genoemd) download en installeer je volledig op je telefoon of tablet. Je kunt de app alleen gebruiken via een icoon op het beginscherm. Een PWA gebruik je in eerste instantie via de browser. Zodra je naar de URL van de PWA gaat wordt niet de volledige app gedownload, maar alleen de delen die nodig zijn voor het startscherm. Zo werken alle websites. Als je het vervolgens wilt installeren, gaat dat niet via de App Store of Google Play, maar via een optie in je browser. Pas dan worden alle onderdelen van de app gedownload en op het apparaat gezet.

De voordelen van PWA op een rij

  • Het ontwikkelen en onderhouden van een PWA kan goedkoper dan een ‘normale’ app. Je hoeft geen afzonderlijke apps meer te maken voor iOS én Android. Daarnaast gaat de installatie van een PWA niet via de App Store of Google Play, wat betekent dat er geen ontwikkelaarsabonnement nodig is. Ook kunnen updates zonder goedkeuring van Apple of Google worden doorgevoerd.

  • Als een gebruiker een website bezoekt is er slechts een enkele klik nodig om de PWA te installeren, omdat de installatie via de browser verloopt. Dit scheelt weer een bezoek aan de App Store of Google Play. En dus extra klikken waar je de gebruiker in kunt ‘verliezen’. Ook updatet de PWA automatisch bij het openen. Dit betekent dat je als gebruiker altijd de meest actuele versie gebruikt.

  • Doordat er platform-onafhankelijke technieken gebruikt kunnen worden, kan een PWA beter aansluiten bij je website. Ook kun je onderdelen van je website hergebruiken bij de ontwikkeling van een PWA.

  • Omdat de PWA een website is, kan het ook op andere apparaten gebruikt worden dan telefoons en tablets, zoals op je pc of laptop. Om een PWA te gebruiken heb je alleen een internetbrowser (Safari, Chrome, Internet Explorer, etc.) nodig.

Zijn er ook nadelen?
De mogelijke functies zijn afhankelijk van de browser en het apparaat. Dat betekent dat niet voor alle gebruikers de ervaring hetzelfde is. Daarnaast zijn, in tegenstelling tot normale apps, niet alle apparaatfuncties te gebruiken in een PWA. Bijvoorbeeld Apple’s Touch ID en Face ID worden (nog) niet ondersteund. Een app die verificatie van een gebruiker vereist, zoals een bankieren-app, is momenteel niet mogelijk als PWA.

De installatie van een PWA gaat via de browser en niet via de App Store of Google Play. Dat zal even wennen zijn voor de gebruikers. Of gebruikers vertrouwen een installatie-methode waarbij de app niet wordt gecontroleerd door Apple of Google niet. Bovendien bieden Apple en Google extra diensten aan ontwikkelaars, ter promotie van een app, en zijn ze een tussenpersoon bij het downloaden van betaalde apps. Die functies vallen daardoor weg.

Zijn PWAs de nieuwe standaard?
Dat is iets te voorbarig. Een PWA is een laagdrempelige manier om een app-ervaring te maken. Toch denk ik dat het tussen nu en de komende vijf jaar nog niet de nieuwe standaard wordt, normale apps zullen ook blijven bestaan. Wat voor jou de beste optie is, hangt helemaal van jouw situatie af. Net als een website en normale app is de PWA ook slechts een middel. Dus om te bepalen of een PWA voor jou meerwaarde heeft, draait het nog steeds om de vragen als: Wat is jouw doel, wie is je doelgroep en welk middel sluit daar het best bij aan? Daarbij is het goed om te weten wat een PWA is en wat het kan. Weet wat de mogelijkheden zijn, dan kun je weloverwogen het juiste middel kiezen!