Groeiambities waarmaken met een nieuw planningssysteem

Waboplast is een van de meest veelzijdige producenten van kunststof maatwerk in Nederland. Het heeft ambities en wil verder groeien. Daar hoort een productie- en planningssysteem bij die met hen mee kan groeien. Daar gingen wij mee aan de slag.

Begrijpen als startpunt
Het productie- en planningssysteem wordt zowel op de werkvloer als op kantoor gebruikt. Van planning tot uitvoering. Veel verschillende gebruikers, met allen verschillende behoeften. Deze gebruikers willen we begrijpen. Via interviews, gebruikerstesten en meelopen op de werkvloer hebben we achterhaald wat de bedrijfsdoelstellingen en werkwijzen zijn in het bedrijf en hoe het huidige systeem wordt gebruikt. Wat werkt wel en niet en waar zitten de pijnpunten.
Op welke punten valt winst te behalen, zodat het systeem het werk van collega’s in verschillende functies optimaal ondersteunt.

meekijken op de werkvloer

Dit levert het nieuwe systeem op
Door goed te luisteren en te observeren hebben we de pijnpunten uit de huidige applicatie naar voren gehaald. Dit vormt de basis voor het nieuwe systeem.
Dit nieuwe systeem levert Waboplast op verschillende vlakken winst op ten opzichte van het huidige systeem.

  • Meer inzicht voor planning en nacalculatie. Door het toevoegen van nieuwe functionaliteiten is er meer inzicht in o.a. de bezetting en voortgang. Hierdoor kan beter gestuurd worden op bedrijfsdoelstellingen en dus op de verdere groei van Waboplast.

  • Efficiëntie winst, doordat het werk nu beter wordt ondersteund door digitale middelen. Stappen in het proces zijn gedigitaliseerd waardoor opvolgende stappen beter op elkaar aansluiten en minder tijd kosten.

  • Het gebruiksgemak is aanzienlijk verbeterd. De informatie wordt op een eenvoudige en overzichtelijke manier aan de medewerkers gepresenteerd. Alleen relevante informatie voor die specifieke gebruiker is zichtbaar. Hierdoor is het een stuk overzichtelijker, wat zorgt voor minder vragen, hogere kwaliteit en minder afkeur van producten.

Prototype als basis voor ontwikkeling
De nieuwe en aangepaste functionaliteiten hebben we eerst uitgewerkt in wireframes. Dat zijn schetsen van hoe het systeem uiteindelijk gaat werken. Deze hebben we als papieren prototypes getest bij Waboplast. Hiermee werden de aanpassingen in het systeem heel tastbaar voor Waboplast en konden we bepalen of dit de juiste aanpassingen zijn. Deze wireframes zijn het startpunt voor de daadwerkelijke ontwikkeling van het systeem. Zo bouwen we alleen die functionaliteiten die meerwaarde bieden en bijdragen aan de groei van Waboplast.