Google Tag Manager: vriend of vijand?

Geplaatst op 2020-02-06

Als marketeer houd je veel ballen in de lucht. Alle tools die je werk makkelijker maken, zijn dan ook meer dan welkom. Zo is er ook Google Tag Manager. Een handige tool, waar echter ook nadelen aan zitten. Voordat je kiest of je hier gebruik van maakt, zet Maikel de voor- en nadelen voor je op een rij.

Wat is Google Tag Manager (GTM)?
Maikel: “Om te achterhalen hoe de bezoekers op jouw website zich gedragen, heb je zogenaamde tags nodig. Dat zijn scripts die je, of meestal je webbouwer, toevoegt in de code van je website. Voor ieder programma, zoals LinkedIn, Google Analytics, moet je een apart script toevoegen in de code. Google heeft echter een alternatief dat dat makkelijker maakt, de Google Tag Manager (GTM). Dat is een gratis tool van Google waarin je tags toevoegt en beheert. Je plaatst eenmalig het script van GTM in de code van je website en daarna gebruik je alleen nog GTM.”

Waarom zou je GTM gebruiken?
“Het toevoegen van tags in de code van je website is niet eenvoudig, dat vraagt kennis van html. Meestal schakel je hiervoor je webbouwer in. Door het gebruik van GTM hoeft er maar een keer een tag worden toegevoegd, daarna gebruik je GTM en heb je je webbouwer niet meer nodig. Het maakt jouw werk dus makkelijker als het gaat om tracking van bijvoorbeeld campagnes.”

Maikel achter pc aan het werk

Dat klinkt handig, maar wat zijn dan de nadelen?
“Gemak is veel waard, dat begrijp ik goed. Ik ben ook zeker niet tegen het gebruik van GTM. Ik vind het echter wel belangrijk dat je, voordat je het gebruikt, weet wat nadelige gevolgen kunnen zijn.

1. Geen idee wat het script doet
Het is natuurlijk heel fijn dat je met GTM minder afhankelijk bent van je webbouwer. Toch is hij of zij er niet voor niks. Zijn of haar kennis van de code en scripts zorgt dat jouw website veilig is en goed blijft presteren. Als jij zelf via GTM scripts toevoegt aan je website, heb je geen idee wat je toevoegt en wat dat doet met je website. Als een kwaadaardig script eenmaal op je website draait kan dat schade opleveren. Contact- of inloggegevens kunnen worden onderschept, maar ook de inhoud kan worden aangepast. Erger wordt het als via jouw website beveiligingsgaten in browsers misbruikt worden, zoals eerder gebeurde bij bekende websites.

'De kennis van de webbouwer zorgt dat jouw website veilig is en goed presteert'

2. Carte blanche voor externe partijen
De tags die je toevoegt in GTM zijn dynamisch. Dat betekent dat als de tags eenmaal via GTM op je website draaien, de eigenaar van die tag (zoals LinkedIn of advertentiepartijen) carte blanche heeft om wijzigingen door te voeren. Daar heb jij geen invloed op, waardoor je geen idee hebt wat er op je website gebeurt en wat de invloed is op andere onderdelen van je website. Normaliter (dus zonder GTM) kan jouw webbouwer bepalen vanuit welke bronnen scripts geladen mogen worden aan de hand van domeinnamen.

3. Performance vermindering
“De tussenkomst van GTM betekent een extra script dat ingeladen moet worden. Eerst GTM en daarna de overige scripts die je in GTM hebt ingeladen. Dit heeft invloed op de snelheid van je website. Vooral op mobiel netwerk kan dit merkbaar zijn.”

Raad jij GTM nu aan of af?
“Zoals ik zei, ben ik zeker niet tegen het gebruik van GTM. Dat is je eigen keus. Denk alleen vooraf wel na over de voor- en nadelen. Bij Mediamoose gebruiken wij GTM ook. Wij hebben alleen wel voor een tussenvorm gekozen, waarbij onze developers goedkeuring geven als een tag wordt toegevoegd of gewijzigd. Zo houden wij zelf de controle over wat er gebeurt op onze website.

Als laatste nog een tip. Denk eraan, dat als je een script toevoegt in Google Tag Manager, dat je die dan ook in je cookiebeleid verwerkt. Dan is het echt helemaal rond! Wellicht heb je dan toch weer je webbouwer nodig ;)”

Meer weten?
Over het gebruik van Google Tag Manager of de veiligheid van jouw website? Neem gerust contact met ons op.