Ga voor veilig! Gebruik een wachtwoordmanager

Geplaatst op 2019-02-18

Ook zo'n moeite met het onthouden van al die verschillende wachtwoorden? Daar is een oplossing voor! De wachtwoordmanager. Die helpt je bij het maken, onthouden en gebruiken van sterke en unieke wachtwoorden. Handig én veilig!

**Even opfrissen: waarom een uniek wachtwoord? **
Met een uniek wachtwoord voor iedere online dienst verklein je de gevolgen in het geval dat een van jouw wachtwoorden uitlekt. Als je kiest voor eenzelfde wachtwoord voor iedere online dienst (neem E-mail, Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIN als voorbeeld), dan zijn in één keer al jouw accounts in gevaar als een database van een van deze diensten uitlekt. Het komt tegenwoordig helaas steeds vaker voor dat hackers diensten proberen te kraken en deze gegevens publiekelijk maken of verkopen. Een website die deze lekken en dit soort bestanden in de gaten houdt is https://haveibeenpwned.com/. Een wachtwoordmanager, zoals 1Password, integreert dit in de app en brengt je op de hoogte als je gebruikersnaam, wachtwoord of een combinatie hiervan hierin voorkomt.

**Wachtwoordmanager: maar één wachtwoord onthouden **
De wachtwoordmanager is een kluis waar al jouw wachtwoorden in worden bewaard. Je hoeft dan dus maar één ‘super wachtwoord’ te kiezen én te onthouden. Als je wilt inloggen in een online systeem, vult de wachtwoordmanager jouw gegevens in met één druk op de knop. Verder bieden de managers ook opties voor tweestapsverificatie. Dat betekent dat je geen beveiligingsvragen of zinnen meer hoeft te onthouden en beantwoorden.

Ook voor bedrijven heel handig
Voor bedrijven is een wachtwoordmanager heel handig omdat je op een veilige en eenvoudige manier wachtwoorden kunt delen met je collega’s. Geen e-mails met wachtwoorden of briefjes, maar het staat allemaal in de kluis.

"En wat nou als mijn super wachtwoord uitlekt?" Dan heeft die hacker heel weinig aan dit wachtwoord. Als iemand op een ander apparaat probeert in te loggen in jouw kluis in de wachtwoordmanager, vraagt de wachtwoordmanager namelijk om een (geheime) beveiligingssleutel. Dat is een lange reeks die alleen jij hebt.

collega's die achter hun pc werken

Een aantal wachtwoordmanagers op een rij
Er zijn verschillende wachtwoordmanagers beschikbaar. Wat jou het best past, hangt af van jouw situatie en wensen. Hieronder hebben we enkele kenmerken van de diverse managers voor je op een rij gezet.

1Password (betaald)

  • Bruikbaar voor desktop, tablet en mobiel en op alle veel gebruikte platforms: macOS, iOS, Windows, Android, Linux, Chrome OS en via Command Line.
  • Je gegevens worden online opgeslagen, zo zijn ze altijd en overal bereikbaar.
  • Handige auto-fill mogelijkheid, waardoor hij automatisch voor je inlogt als hij het inlogscherm herkent.
  • Tweestapsverificatie is mogelijk.

LastPass (gratis en betaald)

  • Bruikbaar voor desktop, tablet en mobiel en op alle veel gebruikte platforms: iOS, Windows en Android en via Command Line.
  • Mogelijkheden om de password-generator zelf in te stellen, bijv. hoeveelheid tekens, complexiteit van tekens. Geeft zelf ook aan als een wachtwoord al is gebruikt voor andere sites/programma’s, of gelijk is aan het hoofdwachtwoord.
  • Handige auto-fill mogelijkheid, waardoor hij automatisch voor je inlogt als hij het inlogscherm herkent.

**Keepass (gratis/open source) **

  • Volledig open source en gratis, er is wel wat kennis en creativiteit nodig om deze manager te gebruiken.
  • Bruikbaar op elk groot PC-platform: Windows, Mac, Linux. Gebruik op je mobiel vraagt wat meer kennis.
  • Het opslaan van jouw data en de synchronisatie moet je zelf verzorgen.
  • Beperkte mogelijkheden. Bijvoorbeeld geen optie voor het delen van wachtwoorden of tweestapsverificatie.

Manager via internet browser (gratis)

  • Veel browsers hebben een geïntegreerde wachtwoordmanager: Chrome, Safari, Firefox. Je kunt die manager alleen gebruiken in die specifieke browser.
  • Je hebt geen extensie/add-on nodig om dit werkend te krijgen in de browser.
  • Synchronisatie via je Google/iCloud/Firefox account is mogelijk.
  • Gelimiteerd tot enkel gebruikersnamen/wachtwoorden, weinig extra mogelijkheden zoals delen en tweestapsverificatie.
  • Qua veiligheid is deze optie minder aan te bevelen. Als je eenmaal toegang hebt tot de pc, kun je vaak overal bij. BIj een wachtwoordmanager heb je nog een extra beveiligingslaag in de vorm van een wachtwoord.